Danske romaner Fiktion Slægtsromaner

Læseguide: “Ø” af Siri Ranva Hjelm Jacobsen

Læseguide: "Ø" af Siri Ranva Hjelm Jacobsen

Danske Siri Ranva Hjelm Jacobsen debuterede i august 2016 med romanen Ø  – en litterær fortælling om udvandring og familieforhold på tværs af Atlanterhavet. Romanen følger den unge Marita, som udvandrer fra Færøerne i mellemkrigstiden – og hendes barnebarn, som to generationer senere tilbagelægger rejsen den anden vej for at besøge familien ‘derhjemme’.

Ø er samtidig en historie om hjemstavn og hjemløshed – og en kærlighedshistorie om at elske et sted, man aldrig har kunnet kalde hjem; for kan man have hjemve efter et sted hinsides geografien?

Her i blogindlægget får I en række spørgsmål, som kan starte snakken i læseklubben.


Læseguide til “Ø”

  1. Fortællingen i Ø løber i to spor. Det ene begynder i 1930’erne med Maritas afrejse fra Færøerne. Det andet begynder med Barnebarnets (bogens jeg-fortællers) ankomst til Færøerne i vores tid. I begge spor klippes der tilbage i tiden. Hvordan oplever I denne ”klippeteknik”? Hvilken slags fortælling skaber det?
  2. Barnebarnet er både fremmed og familie i Færøerne. Læs side 97 højt og tal om forskellen mellem dansk og færøsk familieliv?
  3. I romanen inddrages såvel danske sagn og folkesange som færøske myter og kvad. Hvilken historisk dansk figur dukker op i kapitlet ”Hundekonge”? Og hvad betyder Fritz’ beretning om ham for Marita?
  4. I romanen kædes Fritz’ hjemve sammen med Odysseus’ lange rejse tilbage til Ithaka. Odysseus når hjem Penelope til sidst. Gør Fritz det? Læs side 241-243.
  5. Barnebarnet er nært knyttet til sin Tarantelfar, men hvordan er forholdet til hendes mor? Læs side 180 – 183. Hvad fortæller tekststykket om relationen?
  6. Barnebarnet har et særligt forhold til flydeøer, og måske har Marita også? Læs bogens sidste tekst. Hvad sker der her?

 

OE_omslag_08_07_2016_ok.indd

5-stjerner“Der er debutromaner, og så er der den slags romaner, som hverken læses eller opleves som debuter. Sikre, overbliksramte og klare stemmer i litteraturen, der føles, som om de er kommet for at blive.” – Julia Lahme, Femina

Læs med i bogens indledende sider her

Køb bogen her