Børnebøger Bøger til godnatlæsning Carlsen Højtlæsning Inspirationslister og guides

En overlevelsesguide til forældre, der skal læse den samme godnathistorie for 117. gang

Carlsens godnathistorier, højtlæsning, godnathistorie, godnathistorier, børnebog, børnebøger

Mangler du en overlevelsesguide til at komme igennem godnatlæsningen? Du er ikke den eneste…derfor får du her nogle tips og tricks til, og idéer til nye bøger.

Igen og igen og igen, forfra, bagfra og så en gang til. Du har prøvet, men der er tilsyneladende ikke noget at gøre. Familiens yngste har det med at forelske sig én i bog (eller måske et par udvalgte favoritter), som du nærmest kan citere i søvne, og som I troligt har læst hver eneste aften i noget, der føles som en evighed.

Kære ihærdige, højtlæsende forælder… Læsning inden sengetid er helt genialt, og du ved helt sikkert allerede, at kvalitetstid med en god historie både styrker dit barns sproglige udvikling og ordforråd og sænker jeres stressniveau i en travl hverdag.

LÆS OGSÅ: Dejlige bøger til børn på 3 år. Perfekt til godnatlæsning og højtlæsning.

LÆS OGSÅ: Fem minutter i godnat: Korte historier til sengetid, læsetid – eller bare altid

MEN når du begynder at få dybe rynker i panden, når junior insisterer på at høre sin yndlings godnathistorie for 117. gang, kan du prøve at tage følgende overlevelsesguide med syv strategier i brug.

God læselyst!


Overlevelsesguide

1. Tag en dyb indånding

Så langt, så godt! Brug et kort øjeblik på at nyde, at den sværeste del af putterutinen (forhåbentlig) er forbi. Nattøjet er på, tænderne er børstet, bogen er fundet. Pyha!

2. Gør højtlæsningen til en leg

For at peppe tingene lidt op kan du prøve at gøre aftenens godnatlæsning til en lille leg, hvor dit barn skal stoppe dig, hver gang du erstatter et af ordene i historien med et fjolleord, der slet ikke passer ind. Det er overraskende sjovt, og historien tager pludselig helt en ny drejning. Hvis det er en bog, som I begge kender godt, kan du også prøve at starte en sætning og så lade dit barn afslutte den.

3. Gå på opdagelse i illustrationerne

Mange børnebøger indeholder fantastiske illustrationer, som er sjove at gå på opdagelse i. Kig godt efter – måske er der noget, I ikke har lagt mærke til før? Er der noget, der går igen på flere sider? Hvilke farver er der brugt? Er der noget, I synes, der er særligt sjovt, flot eller mærkeligt?

4. Lad dit barn fortælle historien

Har du brug for en lille pause? Prøv at lade dit barn genfortælle historien efter bedste evne – vær forberedt på vilde plottwists og sidehistorier. Eller måske en helt ny slutning?

5. Brug din stemme

Det kan være, at du allerede er en sand mester i at lave forskellige stemmer, når du læser højt … måske er det ikke liiige din spidskompetence. Prøv det af – måske ender det med, at både dig og dig barn får massive latterkramper, når kongen med mussestemmen eller grisen med dialekt slår sig løs. Øvelse gør mester!

6. Når du bare ikke kan mere …

Der kommer et tidspunkt, hvor selv den bedste højtlæser knækker. Så er det tid til at indgå et kompromis. Gå med til at læse bogen endnu engang, hvis I også læser en ny bog (som du må vælge) bagefter. Med lidt held og alle fingre, arme og ben krydsede, kan du få sneget en ny favoritbog ind i varmen.

7. Det varer ikke ved (snøft!)

Når du bliver bedt om at læse den samme bog for 117. gang, så kan det hjælpe at huske på, at det der med højtlæsning ikke varer evigt – desværre. Før du får set dig om, er din lille dreng eller pige slet ikke så lille mere. Nyd samværet inden puttetid og højtlæsningshyggen med jeres favorithistorier, mens du kan.



… og hvad skal vi så læse næste gang?


Bare numser i sneen

En overlevelsesguide til forældre, der skal læse den samme godnathistorie for 117. gang

Mira skal på skiferie med mor og far. Hun har glædet sig til at stå på ski, men far går mest op i, at de skal prøve at vinterbade. Mira lærer hurtigt at stå på ski. Men hvad gør man, når man skal tisse, mens man står på ski?
Sød og underholdende billedbog fyldt med bare numser og nøgne kroppe, der uden tvivl vil sætte samtaler om kroppen i gang mellem barn og voksen.

Hvorfor ser kroppen ud, som den gør, og hvordan italesætter man det? Billedbogen kommer omkring det hele på en humoristisk måde og fungerer også som en glimrende “almindelig” billedbog om at tage på skiferie med mor og far.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Bare numser i sneen online, eller i din nærmeste boghandel fra d. 12 november.



Sallys far bliver youtuber

En overlevelsesguide til forældre, der skal læse den samme godnathistorie for 117. gang

Sallys far har altså et problem. Sally synes nemlig, det er sjovere at se YouTube-videoer end at høre på hans historier. Derfor beslutter Sallys far sig for at kaste sig ud i en ny karriere.

Nu vil han være youtuber, og han går i gang med alt fra irriterende pranks og ækle pizzaer til tåkrummende dansevideoer. Men som det altid er med Sallys far – så er det ikke nødvendigvis en særlig god idé.

Sallys far bliver youtuber er en del af den populære billedbogsserie om Sallys far af Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen.

Fra ca. 4 år

Du kan købe Sallys far er en dårlig taber online eller i din nærmeste boghandel.



Musse & Helium: Mysteriet om hullet i væggen

Musse og Helium, Camilla Brinck

Dette er første bind i den spændende fantasy-serie om de små mus Musse og Helium. Musene er på mystisk vis havnet hos en dame, der hedder Camilla. En dag opdager de små mus et hul i væggen og suges ind i det. Der begynder et magisk og spændende eventyr. De lander i Dyreriget, en mystisk og magisk verden, hvor Musse og Helium er prins og prinsesse. Her får de en farlig, men rigtig vigtig opgave; de skal finde den forsvundne guldost og redde hele Dyreriget fra de hæslige jægerduer og andre onde og uhyggelige væsner. 

Musse & Helium er to fantastiske søskendemus, og i deres magiske verden byder de på underholdning og magi for hele familien. Her tager du del i en unik og myldrende fantasiverden fyldt med grin og spænding.

God fra ca. 6 år.

Du kan købe Musse og Helium (1) – Mysteriet om hullet i væggen online eller i din nærmeste boghandel.




Rasmus Klumps bedste godnathistorier

En overlevelsesguide til forældre, der skal læse den samme godnathistorie for 117. gang

En fin gavebog med fire klassiske historier om Rasmus Klump og hans gode venner. Historierne er rigt illustreret med masser af sjove karakterer fra Rasmus Klumps finurlige univers.

Bogen indeholder historierne: Rasmus Klump og den rullende seng, Rasmus Klump og damptromlen, Rasmus Klump – Skæg og havfruen og Rasmus Klump hjælper Pips.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Rasmus Klumps bedstegodnathistorier online, eller i din nærmeste boghandel.

Læs også

Katrine Rønn Arnhem: God søvn, glade børn

God søvn, glade børn

Forstå dit barns søvnmønster, gør det, der virker – og skab en tryg og rolig puttesituation. Opnå frihed til at gøre det, der virker for dit barn, uden at tro, at du giver det dårlige vaner.

I denne bog kan du blive klogere på, hvorfor børn kan have svært ved at falde i søvn, og få Babyterapeutens (søvnekspert Katrine Arnhem) allerbedste og gennemtestede råd til, hvordan man nænsomt og effektivt forbereder sit 0-5-årige barn på søvnen og hjælper det til at sove. 

Udover grundige guides til børns søvnmønstre de første fem år, giver Katrine Arnhem praktiske råd til at løse de typiske søvnproblematikker, og hun viser, hvordan man kan bruge massage, akupressur og zoneterapi til at berolige barnets nervesystem inden sengetid. 

Du kan købe God søvn, glade børn af Katrine Arnhem hos fx. Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.

Højtlæsning, børnebog, børnebøger, godnatlæsning, læse højt, godnathistorie, overlevelsesguide

Leder du efter flere anbefalinger til gode bøger, der passer perfekt til en god omgangs højtlæsningshygge? Se oversigten over alle vores inspirationslister og guides her eller find en oversigt over alle vores bøger på carlsen.dk