Saga

En Nobelprisvinders syn på det moderne menneske

En Nobelprisvinders syn på det moderne menneske

Den jødisk-amerikanske forfatter Saul Bellow er hele sit liv optaget af det moderne menneske – dets problemer, valg og mærkelige livsforløb. Med udgangspunkt i det multikulturelle USA, forsøger han at beskrive så mange forskellige skæbner og baggrunde som overhovedet muligt – både religiøse, sociale og økonomiske.

Tekst af: Jacob Nielsen

En multikulturel forfatters privatliv og succes

Saul Bellow bliver født den 10. juni 1915 i Quebec City. Hans jødiske forældre er to år tidligere immigreret fra Sankt Petersborg, og inden Bellow fylder ti år er familien på farten igen. Denne gang er destinationen Chicago, USA. Her læser han på universitet, bliver medlem af et kommunistisk parti og melder sig under Anden Verdenskrig ind i flåden. Men under indlemmelsen går det imidlertid op for ham, at han og hans familie emigrerede ulovligt til USA, hvilket får ham til at skifte statsborgerskab. På trods af sin turbulente, internationale og multikulturelle baggrund, bliver Bellow ved sin død i 2005 hyldet som en af de største amerikanske romanforfattere i nyere tid.

En Nobelprisvinders syn på det moderne menneskeEn Nobelprisvinders syn på det moderne menneskeEn Nobelprisvinders syn på det moderne menneskeEn Nobelprisvinders syn på det moderne menneskeEn Nobelprisvinders syn på det moderne menneskeEn Nobelprisvinders syn på det moderne menneske

Hele sit liv flytter Bellow skiftevis rundt mellem Chicago, Paris og New York. Han bliver gift fem gange, spiller violin og underviser på forskellige amerikanske universiteter, alt imens han skriver en lang række prisvindende romaner og noveller. Hans forfatterskab når imidlertid dets højdepunkt, da han i 1976 modtager Nobelprisen i litteratur som følge af successen af hans roman “Humboldts gave”. Det svenske akademi begrunder prisen med Bellows: “menneskelige forståelse, og diskrete analyse af nutidige kulturer der er kombineret i hans værker.”

Fokus på moderne menneske

Og netop spørgsmålet om kultur og menneskets forsøg på at finde i sin plads i samfundet, udgør kernen i Bellows forfatterskab. Denne søgen finder man også i novellesamlingen “Mosbys erindringer og andre fortællinger”, seks noveller, der kun for ganske nyligt er udkommet på dansk. Her følger vi mennesker fra forskellige samfundslag og deres forvirrede, smukke og isolerede tankestrømme, som står i stor kontrast til deres omverden.

En Nobelprisvinders syn på det moderne menneskeEn Nobelprisvinders syn på det moderne menneskeEn Nobelprisvinders syn på det moderne menneskeEn Nobelprisvinders syn på det moderne menneskeEn Nobelprisvinders syn på det moderne menneskeEn Nobelprisvinders syn på det moderne menneske

En anden glimrende introduktion til Bellow, finder vi i novellesamlingen “Ham med foden i spinaten og andre noveller”, som tæller fem lange, tragikomiske noveller, der foregår i byen Chicago. Omdrejningenspunktet for alle karakterne er den pludselige selvrefleksion, en slags opvågnen og erkendelse af deres eget liv – på både godt og ondt… Her møder vi en fraskilt forstadsmand, som vælger mellem elskere; en kendis som bliver hevet ind i et familiemedlems kriminelle liv; en kunstner; en akademiker som har begået en mystisk fornærmelse; og endelig en mand som på smukkeste vis genkalder sig fortidens Chicago.

Læs Saul Bellows fortællinger, hvis du kan lide Don Delillos skarpe meditationer over USAs kultur og samfund, eller hvis du elsker Nick Hornbys morsomme historier om det moderne menneske.