Bøger til unge CarlsenPuls Indefra

“Bøger handler om frihed” – Sarah Engell om bøgernes magi

Sarah Engell, Valget, Carlsen prisen

Af Sarah Engell – Foto: Sofie Amalie Klougart

Forfatter Sarah Engell modtog for nylig  – som den første nogensinde – den nyindstiftede Carlsen-pris. Prisen, der har til formål at hylde børne- og ungdomslitteraturen, blev uddelt i anledning af Carlsens 75-års fødselsdag.

I forbindelse med overrækkelsen holdt Sarah Engell en takketale hvori hun beskrev, hvordan bøger kan åbne døre og hjælpe os med at forstå verden og os selv. Det er en tale, der i dén grad kan tåle at blive hørt – eller læst – af et større publikum, så her får du den i sin helhed:

“Tusind tak for prisen! Jeg er meget glad og beæret over at få det her store skulderklap. Jeg er også rigtig glad for, at denne pris er blevet stiftet, fordi den er en hyldest til nogle af de allervigtigste bøger, der findes. Nemlig bøger til børn og unge. Alle os, der er her i dag har en meget betydningsfuld opgave, fordi vi laver bøger til mennesker, der er i en periode af deres liv, hvor de er ved at blive skabt som individer.

Vi har brug for ord

Vi har brug for ord for at forstå os selv og verden. Der er så meget, der er svært at udtrykke, svært at tale om og sætte ord på. Men vi har brug for de ord. Verden bliver et utrygt sted, når den er ukendt og vanskelig at italesætte. Bøgerne er et fantastisk sted til, på en tryg måde, at få sat ord på alt det abstrakte, skamfulde, komplekse og selvmodsigende i tilværelsen.

Bøger kan åbne døre

Bøger kan åbne døre, både til vores eget indre og til verden udenfor – og på den måde gøre livet større. Litteraturen tilbyder et sted, hvor man kan være sammen med mennesker, der forstår én – virkelig forstår én. I bøgerne kan man finde de bedste venner, rollemodeller og allierede.

Bøger handler om frihed

Bøger handler nemlig i høj grad om frihed. Frihed til at være sig selv fuldt ud – også med de sider, som det kan være svært at stå ved og vise frem. Frihed til at tænke nye tanker, frihed til at kommunikere med andre – også dem, der ikke længere er iblandt os, frihed til at opsøge andre steder og bevidstheder og en frihed til at forestille sig, at alt kunne være anderledes, end det er.

Skønlitterære bøger kan noget, som netflix, youtube og facebook ikke kan. I bøgerne får vi lov at komme helt ind i hovedet på andre mennesker og opleve verden fra et nyt perspektiv. Vi får et stort rum, hvor der er plads til tvivl og nuancer.

Bøger kræver ikke noget af os

På nettet går alt rigtig hurtigt. I hverdagen går alt rigtig hurtigt. Som noget af det eneste, vi har tilbage, kalder litteraturen på, at vi går ned i tempo. Her er der tid til eftertanke og fordybelse. Og bøgerne kræver ikke noget af os. Der er ikke noget, vi skal købe, et nyhedsbrev vi skal skrive os op til eller noget, vi skal like. Vi må få lige det ud af bogen, vi vil.

Litteraturen er et sted, hvor vi kan vokse som mennesker

Netop fordi litteraturen ikke har ét konkret, målbart formål, bliver den jævnligt bebrejdet, at den ikke gør noget for samfundet. Men det gør den. For den gør noget for samfundets mindste, men vigtigste del; nemlig individet. Litteraturen er et sted, hvor vi kan vokse som mennesker, og vi har brug for dens kompleksitet og mangfoldighed, fordi virkeligheden er kompleks og mangfoldig. Det kan godt være, at politikerne eller vores forældre eller forskellige modefænomener og strømninger vil have os til at tro, at der kun er ét svar på, hvad der er det rigtige. Men – i litteraturen finder vi ud af, at der altid er flere svar.

For mig var det en kæmpe gave at opdage litteraturen, og den har fulgt mig hele livet. Jeg startede i bibliotekets børneafdeling og bevægede mig videre til ungdomsafdelingen, og da jeg havde læst stort set alt dér, fortsatte jeg ovre i voksenafdelingen. Litteraturen har givet mig mere, end noget andet har givet mig. Og jeg føler mig meget privilegeret og taknemmelig over, at jeg nu, som voksen, kan give noget tilbage til litteraturen i form af de historier, jeg selv skriver.

I forlængelse af det, vil jeg gerne læse et citat af forfatter Neil Gaiman, frit oversat til dansk:

”Jeg har lavet en liste over de ting, de ikke lærer dig i skolen. De lærer dig ikke, hvordan man elsker nogen. De lærer dig ikke, hvordan man er berømt. De lærer dig ikke, hvordan man er rig, eller hvordan man er fattig. De lærer dig ikke, hvordan man forlader en person, man ikke længere elsker. De lærer dig ikke at forstå, hvad der foregår i andres sind. De lærer dig ikke, hvad du skal sige til nogen, der er ved at dø. De lærer dig ikke noget, der er værd at vide.”

Så – med de ord – lad den her pris og den her aften være en anledning til at hylde bogen, hylde børne- og ungdomslitteraturen, hylde Danmarks største børnebogsforlag OG ikke mindst alle I dygtige mennesker, der brænder for det, I laver, og som har hjulpet mine historier ud i virkeligheden.

Så tak Carlsen, tak for prisen og længe leve litteraturen.”


Sarah Engell er en af de stærkeste stemmer inden for den realistiske ungdomsroman lige nu. Hun debuterede i 2009 med romanen Hvis bare … Siden har hun skrevet flere bøger for både unge og voksne, blandt andet bestselleren 21 måder at dø, som anmelderne kaldte “årtiets bedste ungdomsroman”. Hendes seneste udgivelse Valget er noget så sjældent som en politisk ungdomsroman.

Du kan læse mere om Carlsen-prisen her.

VALGET af Sarah Engell

VALGET er en intens og rørende beretning om de gange i livet, hvor man bliver konfronteret med nærmest umulige valg. Valg, som kan få konsekvenser for både én selv og for andre mennesker.

> Du kan finde Valget her eller hos din lokale boghandler. Nysgerrig? Du kan læse de første kapitler helt gratis her

valget, sarah engell, YA, bogforum, bogforum 2017, ya

Læs også:

Sarah Engell: Q&A om must read-romanen VALGET