Fagbøger Anden verdenskrig Bøger om Danmark Historie

Anmelderrost storværk. Besættelsen i billeder: Danmark 1940-1945

Anmelderrost storværk. Besættelsen i billeder: Danmark 1940-1945

Den 9. april 1940 blev Danmark besat af det nazistiske Tyskland, og dermed blev Danmark og danskerne en brik i stormagternes spil i Anden Verdenskrig. Besættelsen i billeder: Danmark 1940-1945 fortæller om denne vigtige og dramatiske periode i Danmarkshistorien.


Selvom Danmark faktisk var relativt forskånet sammenlignet med andre besatte lande, var hverdagen under besættelsen alligevel præget af, at katastrofen lurede lige om hjørnet.

LÆS OGSÅ: Thomas Harder: Mit yndlingsbillede fra Besættelsen i billeder

Det anmelderroste storværk Besættelsen i billeder: Danmark 1940-1945 af Thomas Harder er nu udkommet i en ny udgave. Det er en skildring af politik og krig, men samtidigt skildrer den hverdagen for den almindelige dansker.

9. april 1940

Om morgenen kl. 04.15 den 9. april 1940 gjorde tyskerne deres indtog i Danmark. Til at starte med kæmpede de danske soldater imod, men kampene blev indstillet omkring kl. 08.00.

Dette markerede starten på besættelsen og den danske regerings samarbejdspolitik med Tyskland.

Besættelsen, Anden Verdenskrig, 9. april 1940, Besættelsen i billeder
Tyske Heinkel He-111 bombemaskiner sås over København den 9. april 1940. Det var især truslen om luftangreb, der fremskyndede beslutningen om at indstille modstanden mod de tyske styrker.
Foto: Frihedsmuseet

Livet går videre

Selvom landet var blevet besat, fortsatte hverdagen i store træk som før besættelsen. Dog mærkedes besættelsen i høj grad på vareforsyningen, da forsyningen af en række varer enten blev stærkt begrænset eller helt afbrudt. Andelen af varer, der var rationeret, steg efterhånden som krigen skred frem, og dermed blev danskernes kost dyrere og mere ensformig end hidtil.

Besættelsen, Anden Verdenskrig, Besættelsen i billeder, rationeringsmærker
Også restaurationsbesøg blev påvirket af rationeringen af forskellige varer. Her ses en servitrice, der klipper rationeringsmærker af et byttekort, dvs. et særligt rationeringskort til restaurationsbesøg.
Foto: Frihedsmuseet

Et andet meget håndgribeligt bevis på besættelsen var brugen af mørklægningsgardiner. Straks efter besættelsen indførtes der påbud om mørklægning, således at allierede fly ikke kunne orientere sig efter lyset fra danske byer.

Besættelsen, Anden Verdenskrig, Besættelsen i billeder,
En plakat udsendt af Justitsministeriet til påmindelse om mørklægning.
Foto: Frihedsmuseet

Aktionen mod de danske jøder

Nazisterne førte under hele krigen en stærk antisemitisk politik i Tyskland. I Danmark beskyttede den danske regerings samarbejdspolitik i første omgang de omkring 7.000 danske jøder mod forfølgelse, men da regeringen gik af den 29. august 1943, stod jøderne uden beskyttelse. Mange jøder tog derfor konsekvensen og flygtede til Sverige.

Besættelsen, Anden Verdenskrig, Besættelsen i billeder, jøder i Sverige
Jødiske flygtninge i en svensk havn i oktober 1943. En ambulance holder klar til at tage sig af eventuelle syge eller tilskadekomne.
Foto: Yad Vashem, Jerusalem

Befrielsen i 1945

“I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig.”

Sådan lød det, da BBC’s danske speaker Johannes G. Sørensen afbrød sin nyhedsoplæsning den 4. maj 1945 kl. 20.36 for at videreformidle det glade frihedsbudskab. Straks derefter vrimlede folk ud på gaden for at fejre befrielsen.

Befrielsen, Besættelsen, 4. maj 1945, 5. maj 1945, Anden Verdenskrig, Besættelsen i billeder
Danskere landet over fejrede befrielsen den 4. og 5. maj 1945.
Foto: Scanpix

Befrielsen markerede ligeledes et opgør med stikkere og andre personer, som enten var kendt som nazister eller havde samarbejdet med nazisterne under besættelsen.

Anden Verdenskrig, Besættelsen, Befrielsen, Besættelsen i billeder
Formodede landssvigere bliver kørt væk i lastbil.
Foto: Frihedsmuseet


Thomas Harder: Besættelsen i billeder: Danmark 1940-1945

Anmelderrost storværk. Besættelsen i billeder: Danmark 1940-1945

Ny og mere handy udgave i af Thomas Harders anmelderroste storværk.

Værket giver overblik og bred viden om besættelsestiden, der er en af de dramatiske perioder i danmarkshistorien.

Det er fortællingen om modstandsfolk og værnemagere, men samtidig er det også fortællingen om, hvordan helt almindelige danskere fik hverdagen til at fungere trods vareknaphed, mørklægning og arbejdsløshed.

Det skrev anmelderne:

“Det er første gang, historien om besættelsestidens billeder er blevet gengivet i så stort og så flot format” – POLITIKEN

“En stor, flot bog, som kommer hele landet rundt … med poetisk sans for detaljen” – KRISTELIGT DAGBLAD

Du kan købe Besættelsen i billeder: Danmark 1940-1945 online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.