Krimi

Hancock og Hougen: Når en krimiforfatter har sin helt egen retsmediciner

retsmediciner og forfatter

INTERVIEW || Når Anne Mette Hancock beskriver et gerningssted i sine krimier, er det vigtigt for hende, at de tekniske detaljer hænger sammen. Derfor har hun indledt et tæt samarbejde med retsmediciner Hans Petter Hougen.

 

”Når jeg læser din krimi, kan jeg se, at du har forstået, hvad jeg har sagt. Det kan jeg sgu godt lide,” lyder det fra Hans Petter Hougen, mens han som en stolt underviser kigger på Anne Mette Hancock.

De to mødtes første gang i 2010, da Anne Mette som journalistpraktikant på Berlingske skulle lave et længere interview med daværende statsobducent og nuværende professor på Retsmedicinsk Institut Hans Petter Hougen om hans arbejde.

Seks år efter var hun godt i gang med sin første roman Ligblomsten, da hun i forbindelse med sin research tog kontakt til Hans Petter og spurgte, om hun ikke måtte komme forbi ham og spørge lidt ind til, hvordan en almindelig obduktion foregår.

”Jeg kan huske, at Hans Petter spurgte mig, om jeg ville have den lange eller den korte forklaring. Jeg var nærmest lykkelig. Tænk, at jeg kunne få den lange forklaring,” lyder det fra Anne Mette, der ikke lægger skjul på, at hun altid har været dybt fascineret af retsmedicinerfaget.

LÆS OGSÅ: Se Anne Mette Hancocks arbejdsplads, når hun skriver sine krimier

Drømte selv om en karriere ved obduktionsbordet

Som barn gik Anne Mette i en periode selv med en drøm om at blive retsmediciner. Hun husker tydeligt, hvordan hun som otteårig stod i sine forældres hus og meddelte, at ”det egentlig lød ret spændende, at nogle læger skulle skære i de døde.”

Drømmen brast dog, da det gik op for Anne Mette, at visse matematikfærdigheder var påkrævet. I dag glæder hun sig over at kunne få lov til indirekte at være med på sidelinjen af obduktionsbordet, når hun snakker med Hans Petter. Den glæde kommer især til udtryk, når Anne Mette beskriver følelsen af at besøge retsmedicinernes obduktionslokale, hvor Hans Petter har sin daglige arbejdsgang.

LÆS OGSÅ: Ondskab findes i os alle. Retsmedicineren og efterforskeren fortæller

”Det er jo langt bedre end at være i Tivoli!” siger hun, og tilføjer hurtigt, at hun selvfølgelig aldrig har været i lokalet under en obduktion.

På mange måder finder hun det selv paradoksalt, at hun er så nysgerrig på det retsmedicinske univers. Et felt som de fleste mennesker sandsynligvis ville påpege, som noget af det mest makabre, man som person kan beskæftige sig med.

”Jeg er på ingen måde sart, når jeg kigger på billedmateriale eller hører Hans Petter fortælle om sit arbejde. I princippet ville jeg nok kunne være med til at overvære en obduktion. På den anden side er jeg som privatperson den vildeste pivskid. Jeg er bange for at flyve og overdreven angst for at der skal ske mine mennesker noget,” lyder det fra Anne Mette Hancock, hvorefter Hans Petter muntert tilføjer, ”og samtidig kan du godt hygge dig med at skrive et udspekuleret drab.”

Når Anne Mette og Hans Petter snakker sammen, foregår det ofte over mail. Så sender Anne Mette Hans Petter fire siders manuskript, hvorefter han sender sine rettelser tilbage. For det meste er der tale om mindre detaljer såsom den rigtige størrelse på et skudhul. Detaljer som mange læsere nok ikke ville bide mærke i.

Læs også: 10 gode krimier du ikke må snyde dig selv for

Djævlen er i detaljen

Spørger man Hans Petter, er det vigtigt som forfatter at have ordentligt styr på selv de mindste teknikaliteter. Ofte oplever han at blive irriteret, når han i krimiromaner eller i film på tv bliver præsenteret for detaljer, som ikke hænger sammen.

”Hvis jeg ser noget krimi i fjernsynet, orker min kone ikke at se det med mig, for jeg sidder bare og brokker mig over, hvor håbløst det er. Det skal fandeme være i orden,” siger Hans Petter Hougen.

Selvom Anne Mette i princippet godt kan forestille sig et scenarie, hvor hun skriver en krimi uden Hans Petters hjælp, er der dog intet der tyder på, at deres makkerskab slutter.

”Det er først og fremmest vigtigt for mig, at det, jeg skriver, er faktuelt rigtigt. I princippet ville det ikke genere mig, hvis jeg bare kunne finde på, men jeg har heller ikke lyst til at skuffe dem, der samler bogen op og læser den. For mig skal der heller ikke meget til, før at jeg selv lægger en bog væk.”

 

Hans Petter Hougen og Anne Mette Hancock
Hans Petter Hougen og Anne Mette Hancock. Anne Mette udgav i 2017 ”Ligblomsten”, og den 1. juni udkommer den selvstændige efterfølger”Mercedessnittet”. Hans Petter Hougen udgav i 2014 sammen med tidligere leder af drabssektionen på Rejseholdet Bent Isager-Nielsen og retsantropolog Niels Lynnerup ”Efterforskerne”. September 2018 udgiver Hans Petter Hougen en bog med udgangspunkt i de syv dødssynder sammen med Stine Bolther og Bent Isager-Nielsen, og i 2019 udkommer Hans Petter Hougens bog om sine mangeårige erfaringer som retsmediciner.

Læs mere om Anne Mette Hancocks forfatterskab her.

 

Køb Ligblomsten og Mercedes-snittet i din lokale boghandler eller online her. 

De 7 dødssynder af Hans Petter Hougen, Bent Isager-Nielsen og Stine Bolther

de 7 dødssynder, Bent Isager-Nielsen, Hans Petter Hougen, Stine Bolther, true crime

De 7 dødssynder er udgangspunktet for en række samtaler mellem retsmediciner Hans Petter Hougen og efterforsker Bent Isager-Nielsen. Hovmod, griskhed, begær, misundelse, fråseri, vrede og dovenskab kan nemlig være med til at forklare, hvorfor nogle mennesker begår de værste forbrydelser.

Forfatter og journalist Stine Bolther har samlet retsmedicineren og efterforskerens samtaler om ondskab, moral, liv og død. Bogen er et unikt indblik i efterforskningsarbejdet bag en række spektakulære danske og udenlandske kriminalsager.

Du kan finde De 7 dødssynder online her eller i din lokale boghandel.