Fiktion Indefra

Litterære nytårsforsæt #1: At være med i en læseklub

læseklub

Nytårsforsætter er et udtryk for ønsker for det kommende år – uanset om de bliver overholdt eller ej. Hvis dine nytårsforsætter er af den boglige slags, vil vi gerne hjælpe dig med at efterleve dem. Læs vores 5 tips til at få læst mere i 2016 her.

Og hvis du drømmer om at starte eller deltage i en læseklub i det næste år, giver vi her 5 tips til, hvordan du skaber en god og inspirerende en læseklub.

1. Find medlemmer

Gode bøger bliver altid bedre, når man har nogen at dele dem med. Forhør dig i din omgangskreds, om nogle kunne være interesserede i at læse og diskutere bøger. Måske elsker flere af dine venner at læse – uden nødvendigvis at have fortalt dig om det? Eller måske brænder en af dine venners venner for at slippe sin litteraturkærlighed løs?

Det vigtigste når du finder medlemmere til din læseklub er, at du husker, at forskelligheder kun er en fordel. Jo flere forskellige perspektiver der kan gives på en bog, desto mere er der at tale om. Og hvis din læseklub består af fremmede, er der måske en chance for, at de med tiden bliver til venner.

Hvis du ikke har nogle engagerede læseheste i din omgangskreds, kan du altid bruge de danske biblioteker, der månedligt afholder læseklubber og formidler kontakter mellem deres brugere. Kontakt dit lokale bibliotek og hør om de muligheder, de tilbyder. Eller find ud af om de allerede har en læseklub med lige netop den type bøger, du er interesseret i.

2. Afstem forventninger

Der er mange forskellige måder at holde læseklub på. Måske er I interesserede i at læse bøger ud fra et tema, eller måske vil I kun beskæftige jer med bøger fra en bestemt tidsperiode. Find ud af hvad I er interesserede i at læse – eller om I vil udfordres og læse så forskelligt som muligt.

Bliv også enige om hvor meget tid I skal afsætte til læseklubben. Hvor ofte skal I mødes, og hvor meget skal I læse? Er 800-sider lange romaner helt ok, eller vil I udelukkende læse bøger under 300 sider? Skal I forberede spørgsmål til bogen eller snakke mere løst og spise kage til?

Læseklubber fungerer bedst, når alle har de samme ambitioner og forventninger for, hvad de vil have ud af læseklubben, og hvilke bøger de vil læse.

3. Hvor og hvornår skal I mødes?

Hvis din læseklub består af venner og bekendte, giver det måske bedst mening at mødes hjemme hos en af jer og måske lade læseklubmøderne gå på skift i jeres hjem. Hvis din læseklub er sammensat via biblioteket eller består af fremmede, giver det måske mere mening for jer at mødes på offentlige steder som caféer eller biblioteker, indtil I har lært hinanden bedre at kende.

Det er sommetider svært at matche tidsplaner og finde plads i kalenderen til læseklubsmøderne. Især hvis I er mange medlemmere. Afslut altid jeres møde med at diskutere hvornår I skal mødes næste gang og bliv enige om, hvad I gør, hvis en af jer melder afbud.

4. Vælg de rigtige bøger

Vælg de bøger til jeres læseklub, som I brænder for at læse. Bøger med mulighed for diskussioner og personlige fortolkninger, og bøger I kan tale om i timevis. Vi anbefaler de her bøger:

  • Udkigstårnet af Elizabeth Harrower som er en stærk og bevægende skildring om to søstres kamp for at finde en ny tilværelse i 1940’ernes Australien.
  • Vi er ikke os selv af Matthew Thomas som er historien om en familie gennem flere generationer i USA efter Anden Verdenskrig, der drømmer den store amerikanske drøm. En fascinerende og bevægende roman om det at være menneske.
  • Uden personligt ansvar af Lena Andersson som handler om den naive Ester Nielsson, der falder hovedløst for en mand, der er hende intellektuelt underlegen, men overlegen i kærlighedens magtspil.
  • Dræb ikke en sangfugl af Harper Lee er en vigtig bog om racisme og samfundsklasse i 1950’ernes Alabama. Bogen er en moderne klassiker og vandt Pulitzer-prisen i 1961. Det regnes for en af de vigtigste bøger nogensinde. Du og din læseklub kan desuden finde en læseguide til bogen her.

5. Hav det sjovt – og brug hinanden

Det bedste ved at starte en læseklub er at skabe et forum, hvor der er plads til bognørderi og timevis af bogsnak. Nyd at du har fundet en gruppe mennesker, som du kan dele din interesse for læsning med og husk at bruge det i andre sammenhæng også. Måske mangler du en, du kan tage til forfatterforedrag sammen med? Eller måske har du altid savnet en, der gad se den timelange filmatisering af din yndlingsbog sammen med dig?

Din læseklub kan bruges i mange sammenhænge. Og som medlem i en god læseklub vil du aldrig komme til at mangle en boganbefaling igen.