Fiktion Indefra

6 apps til læseheste

6 apps til læseheste

Hvad kan du være sikker på at finde på en bogelskers mobil? E-bøger, selvfølgelig. E-bøger som kan læses på farten, i toget, i køen i supermarkedet og alle mulige andre steder, hvor det ikke helt er muligt at hive en murstensroman frem.

Men der findes faktisk også apps, som er nyttige for bogorme. Jeg har selv en række apps installeret, som gør mit læserliv lidt nemmere – enten ved at inspirere mig til den næste bog, give mig et overblik over mit hjemmebibliotek eller muligheder for at dele mine læseoplevelser med andre. Hvis du også elsker læsegadgets, så læs med her, hvor jeg anbefaler seks uundværlige apps til læseheste.


Få inspiration til din læseklub – eller vær med i en online læseklub

6

Er du med i en læseklub? Eller drømmer du om at være det? Så er Lindhardt og Ringhofs tiltag og tilhørende app lige noget for dig.

For i år hylder vi læseklubberne og læserne, der gerne vil dele deres læseoplevelser. Vi har udvalgt en bog til hver måned, som vi læser og diskuterer i fællesskab i en åben Facebook-gruppe, og vi har skabt en app til dig, der gerne vil inspireres og udfordres på din læsning.

LÆSEKLUB er en uundværlig app for bognørder. App’en giver dig de seneste bognyheder, eksklusive videoer med forfattere og forlagsfolk, bogtrailere, læseguides, tilbud og meget andet! Perfekt til inspiration til din læseklub – eller bare din egen læsning!

-> Vil du gerne vide mere om vores online læseklub? Læs med her.

Navn: LÆSEKLUB
Hvad: Lindhardt og Ringhofs læseklub er til læsere og læseklubber i hele Danmark. I app’en finder du masser af inspiration – bognyheder, læseguides, videointerviews med forfattere, bogtrailere og masser af andet bogguf.
Hvor: App’en er tilgængelig til iOS.
Pris: Gratis


En boganbefaling i lommen

5

Du kender sikkert Goodreads, ikke? Goodreads er et fantastisk site, hvor du kan oprette en bruger, tilføje bøger du har læst eller gerne vil læse såvel som læse og skrive anmeldelser og interagere med andre brugere. Det er et fantastisk community for læseheste – og så er det bare godt tidsfordriv.

Goodreads har naturligvis også en app. Den har ikke alle sitets funktioner, men er ganske fin til det hurtige overblik. Jeg finder f.eks. app’en helt uundværlig til, når jeg står i boghandlen og overvejer at købe en bog. Det er nemlig så let at tjekke andres anmeldelser på app’en og derved vurdere, om man vil få bogen læst.

-> Vil du gerne vide mere om Goodreads? Læs vores guide her.

Navn: Goodreads
Hvad: Mobiludgaven af sitet Goodreads.com, hvor du kan anmelde bøger, organisere bøger til lister, og følge andre læseheste og se deres anmeldelser/boganbefalinger.
Hvor: App’en er tilgængelig til iOS og Android.
Pris: Gratis


Instagram for bognørder

3

Litsy er en fantastisk hyggelig app, som bedst kan beskrives som en slags Instagram for bognørder. Det er en app for læseheste, hvor du både kan anmelde bøger, dele citater og uploade billeder af dine yndlingsbøger. Og bedst af alt: du kan følge andre læsere og få deres bedste boganbefalinger.

App’en er tilpasset det hurtige tempo, vi ofte har på telefonen. Her er ikke plads til lange anmeldelser og tætskrivne linjer: i stedet beskæftiger app’en sig med, hvad man kan kalde for læseglimt. Billeder af bøger, anbefalinger eller anmeldelser på 2-3 linjer og citater.

-> Læs mere om app’en Litsy her. 

Navn: Litsy
Hvad: En slags Instagram for bognørder, hvor du kan dele billeder af den bog, du er ved at læse såvel som citater og mikroanmeldelser.
Hvor: App’en er tilgængelig til iOS og nu også til Android.
Pris: Gratis


Hold styr på dit hjemmebibliotek

1

Står du (også) sommetider i en boghandel med en bog i hånden, som du ikke heeelt kan huske, om du allerede har et eksemplar af eller ej? Eller bliver du sommetider spurgt af venner og familie, om de må låne en bog, som du ikke kan huske, om du har foræret væk eller stadig ejer? Så fortvivl ej! Libib er din redningsapp.

Libib er faktisk bare en database. Her kan du starte en “samling” og tilføje alle bøger i din samling, så du kan se præcis hvad, dit bibliotek indeholder. Du kan lave et stort bibliotek, eller du kan dele dine bøger op i mindre kategorier – f.eks. krimier eller kogebøger – for at gøre det mere overskueligt. Alt er muligt!

Libib giver dig mulighed for at katalogisere dine bøger med plads til mini-anmeldelser, noter og kategori. Og ejer du mange engelske bøger, kan du bare scanne deres stregkoder, så tilføjer Libib automatisk bogen til dit mobile bibliotek. Det er da smart, ikk’?

Navn: Libib
Hvad: En database-app som giver dig et overblik over din bogsamling.
Hvor: App’en er tilgængelig til iOS og Android.
Pris: Gratis


20 minutters læsetid

4

Føler du heller aldrig helt, at du har læsetid nok? Drømmer du om at læse de store klassikere fra verdenslitteraturen, men tager de over 1.000 sider i Tolstojs Krig og fred modet fra dig? Så er Serial Reader app’en for dig. Hvis du har det fint med at læse på engelsk, altså.

Serial Reader deler de store klassikere op i mindre bidder, der tager 10 eller 20 minutter at læse. Du skal ganske enkelt vælge den klassiker, du gerne vil i gang med at læse (og der er mange gode at vælge imellem!), og så serverer app’en en 10-20 minutters læsebid til dig på et bestemt tidspunkt hver dag. Hvis du bliver helt bidt af læsningen, kan du selvfølgelig også bare læse videre i app’en – men idéen om 10-20 minutters læsetid hver dag er overskuelig for de fleste.

Navn: Serial Reader
Hvad: En engelsk app, som serverer klassiske romaner i små portioner, så du kan læse 20 minutters klassisk litteratur hver dag.
Hvor: App’en er tilgængelig til iOS og Android.
Pris: Gratis


Hjælp til fordybelse

2

Jeg har tidligere skrevet om app’en Forest, som i modsætning til de ovenstående apps ikke er en rigtig læseapp. Det er derimod en app, som garanterer fordybelse og mindre forstyrrelser fra telefonen. Dermed ikke sagt, at den ikke kan være nyttig for læsere.

For læsning handler jo netop om fordybelse, ikke? Og hvis man hele tiden bliver forstyrret (eller fristet) af sin telefon, er det lidt svært at fordybe sig i en bog. Med app’en Forest kan du ganske enkelt udfordre dig selv til ikke at røre ved telefonen i et vist tidsrum. Det gør du ved at plante et træ i app’en og bestemme, hvor lang tid det træ skal gro. Herefter kan du ikke gå ud af app’en, før det tidsinterval, du har valgt, er gået. Smart, ikke?

-> Læs mere om app’en Forest her. 

Navn: Forest
Hvad: En app der hjælper dig med at holde fingrene fra telefonen.
Hvor: App’en er tilgængelig til iOS, Android – og sågår Chrome og Firefox.
Pris: 16 kr.